Finans | مال


OBLIGATORISKE CHANDA

  1. Zakat – Zakat er en av Islamsk fem søyler, og det er obligatorisk å betale det i henhold til kravet. Zakat går til de fattige og skal bli betalt hvert år. Man skal betale zakat på gull og sølv som ikke har vært godt brukt på et år, også på spare penger man har liggende urørt i et år.
  2. Fitrana – Dette må bli betalt før Eid slik at de fattige og trengende kan bli utstyrt med anordninger for å feire Eid på tide. Foreløpige beløpet på fitrana er 40 kr per person, det er obligatorisk for alle Muslimer fra nyfødt til eldre uansett kjønn.
  3. Hissa Amad – Hissa amad skal betales av alle som har gjort wasiyyat (En som har gjort wasiyyat kalles Musi). En Musi er forpliktet til å betale på hans virkelige inntekt. En Musi avgjør selv hvor mye den vil betale i chanda wasiyyat. Satsene begynner fra 1/10 del av månedlig inntekt og kan økes til 1/3 del. Og dette skal betales månedlig ut av hvert enkelt Musis inntekt.
  4. Hissa Jaidad – Hissa Jaidad er Chanda som Musi betaler etter en formell vurdering av deres eiendom.
  5. Shart-e-Awal – Den første betingelsen er at den (Musi) som ønsker å bli gravlagt i denne kirkegården (Behist-e-Maqbra), skal bidra til utgiftene til vedlikehold i henhold til hans/hennes kapasitet. Slike bidrag er krevde bare fra folk som ønsker å bli gravlagt her, og ikke fra andre.
  6. Chanda Ailan-e-wasiyyat – Alle som bestemmer seg for å gjøre wasiyyat samt skriver seg under wasiyyat papirene, må betale en bestemt sum chanda ailan-e-wasiyyat. Det er obligatorisk å få det publisert på minst 2 aviser om sin wasiyyat signering, ailan-e-wasiyyat går til dette formålet.
  7. Chanda Aam – Chanda Aam er den grunnleggende og obligatorisk Chanda,
    som Den utlovende Messias har gjort obligatorisk på all inntekt Ahmadi mann og kvinne har. Betalings sats er 1/16 del av den samlede inntekten fra alle kilder. De Ahmadier som ikke er i stand til å betale på den foreskrevne sats av deres mangel på midler eller for noen andre grunner, kan søke om fritak fra Hazoor(ra) ved å fortelle om sine omstendigheter.
  8. Chanda Jalsa salana – Medlemmer som betaler Chanda Hissa Amad eller Chanda Aam, er også pålagt å betale 1/120 av deres årlige inntekt eller 1/10 av sine månedlige inntekter til Chanda Jalsa Salana en gang i året. Hvis noen har fått godkjent fritak i Chanda Aam, skal den også ha rett til forholdsmessig konsesjon fra Chanda Jalsa salana. Ingen egen søknad er nødvendig.

*Chandas kalenderår begynner 1 juli og avslutter i 30 juni hvert år.

 LAJNAS CHANDA

  1. Chanda membri lajna/nasrat – Det skal bli betalt av alle lajna/nasrat medlemmer. Satsen er 1% av deres månedlig inntekt eller, 30kr i måned(360kr i året) for det lajna som ikke har noen slags inntekt. Mens nasrat har 20kr i måned som tilsvarer 240kr i året. Disse pengene blir brukt til all lajna og nasrat arbeid og diverse arrangementer som blir holdt hele året.
  2. Chanda ijtema lajna/nasrat – Det skal også betales av all lajna og nasrat medlemmer. Satsen ligger på 120 kr lajna og 50 kr nasrat per år. Disse pengene går til å arrangere ijtema.
  3. Chanda Zainab – Norges lajna trykker egen blad som heter Zainab. Den blir trykt 4 ganger i året. Alle som frivillig er medlem av bladet betaler 70 kr per år for det bladet.
  4. Ayanat-e-Zainab – Er frivillig penge støtte for alle lajna og nasrat, som ønsker å hjelpe til med å forbedre samt gi noen beskjeder for ønsket bønn eller noen nyhet de vil dele.

*Lajnas kalenderår begynner 1 oktober og avslutter 30 september hvert år.

 

DIVERSE CHANDA

  1. Eid fond – Denne chanda startet i Den utlovende Messias(fvmh) tid. Målet med dette fondet var at, akkurat som på lykkelig anledninger en mann bruker penger på ting som klær, mat, fester og gaver, bør han også huske på kravene i tro og religion. Eid fond skal betales av alle Ahmadi medlemmer som har inntekt og råd til dette. I Norge er det 30kr pr. Person for den som har inntekt.
  2. Tehrike jadid – Hensikten med Tehrik-e-Jadid var, å begynne en slikt fond som kunne dekke utgifter for det som vil trengs for å spre Guds budskap i alle verdens hjørner. En hver ahmadi fra ny født til eldre også konvertitter utfordres til å delta i denne ordningen.  Og den bør økes årlig. Tehrike jadid kalenderår er fra 1 november til 31 oktober.
  3. Waqfe jadid – Målet med denne ordningen er å gi utdanning og opplæring til landlige Jamat, så vel som for å ta budskapet om Tauhid til avgudsdyrkere. En hver ahmadi fra ny født til eldre også konvertitter utfordres til å delta i denne ordningen også.  Og den bør økes årlig.  Waqfe jadid kalenderår er fra 1 januar til 31 desember.
  4. Sadqa – Blir gitt til fattige og trengende.
  5. Maryam shadi fond – Hazrat Khalifatul Masih IV (fvmh) lansere et fond i sin fredagspreken februar 2003, som senere ble kalt Maryam Shadi Fond. Hensikten med dette er å hjelpe foreldre med dårlig råd og økonomi til å gifte bort døtrene sine uten noen hinder. Det er frivillig fond som en vært enkelt Ahmadi kan delta i.
  6. Yatama fond – Som en velkommen til det andre århundre av Ahmadiyya, Hazrat Khalifatul Masih IV (fvmh) kunngjorde at Jamat ville ta vare på ett hundre foreldreløse . Mens Jamat så for de hundre foreldreløse som vil bli ivaretatt , så ble de trofaste troende utfordret til å betale Chanda for dette formålet. Så snart opplysningene av foreldreløse barn ble tilgjengelig, begynte pengene som var nødvendig også å strømme inn. Det er frivillig fond som en vært enkelt Ahmadi kan delta i.
  7. Tahir Foundation – Hazoor(ra) annonserte etablering av Tahir Foundation for formålet å fortsette prosjektene startet av Hazrat Khalifatul Masih IV(fvmh) og for utarbeidelse og publisering av hans litterære arbeid. Det er frivillig fond som en vært enkelt Ahmadi kan delta i.
  8. Fiddiya – Dette skal betales av alle som ikke kan utføre faste i ramadan måned, på grunn av helsemessige årsaker, reise osv. Dette betales for tapet på å ikke kunnet utføre fasten. Beløpet må være betalt før Ramadanen, slik at de som ikke har god nok råd kan få nytte av de pengene til Ramadan og Eid. Satsen på fiddiya får man av jamaten før Ramadan måned begynner, så den kan variere fra år til år.
  9. Bilal fond – Dette fondet ble annonsert av Hazrat Khalifatul Masih IV (fvmh), i fredagspreken mars 1982. Dette vil gå for velferden til martyrenes familie som har ofret sitt liv for årsaken til Ahmadiyya. Det er frivillig fond som en vært enkelt Ahmadi kan delta i.
  10. Khidmat-e-Khalk fond – Det er en frivillig fond som alle kan delta. Khidmat-e-Khalk fond pengene kan gå til all frivillighets arbeid, etter tillatelse fra Hazoor. Som f. Eks: Flyktninger, vannpumpe i land med mangel på vann osv.
  11. Guest House – Disse pengene går til å bygge guest house i fremtiden, ved Bait un Nasr moske. Slik at vi enklere kan få besøk av gjester fra ulike land. Mange medlemmer i Norge har lovet en viss sum allerede, som de skal betale snarest.
  12. Moske fond – Dette blir brukt for å bygge flere moskeer også vedlikeholde og dekke kostnader på den moskeen vi allerede har.
  13. Kristiansand Mission house – De fleste lovte en viss beløp for å kjøpe mission house i Kristiansand. Så fort det blir betalt inn samt flere deltar i det fondet, så kan vi betale for mission house også dekke dens utgifter.
  14. Kristiansand Moske fond – Dette blir brukt for å bygge moskeen i Kristiansand.
  15. Nordkapp moske fond – Det fondet er for å spare opp penger til å bygge en Moske i Nordkapp etter Hazoors(ra) ønske.

 

Kvinneorganisasjonen i Ahmadiyya Muslim Jama'at